Handleiding voor het eenvoudig monteren van SPD Pedalen

Inhoud

SPD pedalen zijn een geweldige manier om je fietservaring te verbeteren en efficiënter te trappen. Of je nu een nieuwe fietser bent of gewoon je pedalen wilt vervangen, met onze handleiding kun je gemakkelijk SPD pedalen monteren op je fiets. In deze handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je dit kunt doen.

Belangrijke SEO relevant keywords:

 • spd pedalen monteren
 • spd pedalen bevestigen

Belangrijkste Punten:

 • SPD pedalen zijn een geweldige manier om je fietsprestaties te verbeteren.
 • Met onze handleiding kun je stap voor stap SPD pedalen monteren op je fiets.
 • Zorg ervoor dat je de benodigde gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint.
 • Veiligheid is van het grootste belang bij het monteren van SPD pedalen, dus zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt.
 • Als je vragen hebt of hulp nodig hebt, bekijk dan de veelgestelde vragen of raadpleeg een professionele fietsspecialist.

Benodigde gereedschappen

Voordat je begint met het monteren van SPD pedalen op je fiets, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt. Hieronder vind je een lijst met de benodigde gereedschappen:

GereedschapFunctie
InbussleutelOm de bevestigingsbouten van de oude pedalen los te draaien en de nieuwe pedalen vast te zetten.
PedaalsleutelOm de oude pedalen los te draaien en de nieuwe pedaalassen vast te zetten.
VetOm de schroefdraad van de pedaalassen in te vetten en zo ervoor te zorgen dat je de pedalen gemakkelijker kunt monteren en demonteren.

Zorg ervoor dat je deze gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint met het monteren van de SPD pedalen. Hierdoor kun je het proces soepeler laten verlopen en voorkom je dat je halverwege moet stoppen omdat je niet het juiste gereedschap hebt.

Verwijderen van de oude pedalen

Als je oude pedalen hebt die je wilt vervangen, volg dan deze stappen om ze te verwijderen:

 1. Gebruik een pedaalsleutel om het pedaal los te draaien. De pedaal is aan de crankarm bevestigd door middel van een schroefdraad, soortgelijk aan die van een flesdop.
 2. Voor het linkerpedaal geldt een linkshandige schroefdraad. Dit betekent dat je het pedaal in tegenovergestelde richting moet draaien om het los te maken. Voor het rechterpedaal geldt een normale schroefdraad, dus draai het pedaal naar rechts om het los te maken.
 3. Draai het pedaal helemaal los en verwijder het van de crankarm. Bewaar de eventueel meegeleverde pedaalschroef en wasmachine, deze zijn nodig om de nieuwe pedalen te monteren.
 4. Herhaal dezelfde stappen voor het andere pedaal.

Zodra beide pedalen zijn verwijderd, maak de draad van de crankarm schoon met een borstel. Maak het schroefdraad schoon van vuil en gruis, zodat de nieuwe pedalen gemakkelijk kunnen worden gemonteerd.

Voorbereiden van de nieuwe pedalen

Voordat je begint met het monteren van de nieuwe SPD pedalen, is het belangrijk om ze voor te bereiden. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen:

 1. Controleer de pedalen: Controleer of je alle benodigde onderdelen hebt. Zorg ervoor dat er geen beschadigingen zijn aan de pedalen of de schroefdraad.
 2. Bepaal de juiste draairichting: Kijk aan welke kant de schroefdraad van de pedalen zit. De schroefdraad van de linkerpedaal gaat tegen de klok in, terwijl de schroefdraad van de rechterpedaal met de klok mee gaat.
 3. Bereid de schoenplaatjes voor: Schoenplaatjes worden vaak apart verkocht en moeten op de juiste manier bevestigd worden aan de fietsschoenen voordat je de nieuwe SPD pedalen monteert.
 4. Vet de schroefdraad in: Smeer een beetje vet op de schroefdraad voordat je de nieuwe pedalen monteert. Dit helpt bij het soepeler vastdraaien van de pedalen en voorkomt dat de draad vastloopt.

Monteren van de nieuwe pedalen

Voordat je begint met het monteren van de nieuwe SPD pedalen, zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt en dat je de oude pedalen hebt verwijderd.

Volg nu deze stappen om de nieuwe pedalen te monteren:

 1. Stap 1: Haal de nieuwe pedalen uit de verpakking en controleer of alle onderdelen aanwezig zijn.
 2. Stap 2: Breng een laagje vet aan op de schroefdraad van de pedalen. Dit zorgt ervoor dat de pedalen soepeler vastgedraaid kunnen worden en voorkomt dat er vuil en vocht in de schroefdraad komt.
 3. Stap 3: Plaats de pedalen aan de juiste zijde van de fiets. De linkerpedaal heeft een linkse schroefdraad en de rechterpedaal heeft een rechtse schroefdraad. Draai de pedalen eerst met de hand vast om te voorkomen dat de schroefdraad beschadigd raakt.
 4. Stap 4: Gebruik een pedaalsleutel om de pedalen vast te draaien tot ze goed vastzitten. Zorg ervoor dat de pedalen niet te strak worden vastgedraaid om beschadiging van de schroefdraad van de pedalen of de crankarm te voorkomen.
 5. Stap 5: Controleer of de pedalen goed vastzitten door er stevig aan te trekken. De pedalen mogen niet loskomen of wiebelen. Als de pedalen niet goed vastzitten, herhaal dan de stappen om ze opnieuw te monteren.

Na het monteren van de nieuwe SPD pedalen, is het belangrijk om ze te testen voordat je gaat fietsen.

Testen van de nieuwe pedalen

Na het monteren van de SPD pedalen is het cruciaal om ze goed te testen voordat je op pad gaat. Hier zijn de stappen om te controleren of de pedalen goed werken:

 1. Plaats je voeten op de pedalen en zorg ervoor dat ze goed vastzitten.
 2. Draai de pedalen rond en controleer of ze soepel draaien zonder te kraken.
 3. Probeer de pedalen uit door enkele trapbewegingen te maken en voel of ze goed aansluiten op je schoenen.
 4. Controleer of je voeten gemakkelijk loskomen van de pedalen wanneer je wilt stoppen.
 5. Herhaal deze stappen enkele keren om er zeker van te zijn dat de pedalen goed werken.

Als je tijdens het testen merkt dat er iets niet goed werkt, neem dan de tijd om de problemen op te lossen voordat je op pad gaat. Het is beter om extra tijd te nemen om de pedalen te testen dan te riskeren dat er iets misgaat tijdens het fietsen.

Onderhoud van de SPD pedalen

Om ervoor te zorgen dat de SPD pedalen goed blijven werken, is regelmatig onderhoud belangrijk. Hier zijn enkele tips om je pedalen in goede staat te houden:

 • Schoonmaken: Maak je pedalen regelmatig schoon met water en zeep om vuil en stof te verwijderen. Droog je pedalen na het schoonmaken altijd goed af.
 • Smeren: Wrijf na het schoonmaken een dun laagje smeermiddel op de pedaalas om roest te voorkomen.
 • Aandraaien: Controleer regelmatig of de pedalen nog goed vastzitten. Als ze losser gaan zitten, gebruik dan een pedaalsleutel om ze weer stevig vast te draaien.
 • Controleren: Controleer af en toe de staat van de pedaalplaatjes. Als deze versleten zijn, vervang ze dan om te voorkomen dat je voet uit de pedaal schiet tijdens het fietsen.
 • Opslag: Bewaar je pedalen op een droge en veilige plaats om roest en beschadiging te voorkomen.

Door regelmatig onderhoud te plegen aan je SPD pedalen, kun je ervoor zorgen dat ze optimaal blijven werken en veilig blijven tijdens het fietsen.

Veelgestelde vragen over het monteren van SPD pedalen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het monteren van SPD pedalen op je fiets.

Moet ik een bepaald gereedschap gebruiken voor het monteren van SPD pedalen?

Ja, voor het monteren van SPD pedalen heb je een inbussleutel en een pedaalsleutel nodig. Deze sleutels zijn nodig om de pedalen vast te zetten op de cranckarmen van je fiets.

Kan ik SPD pedalen vervangen zonder ervaring te hebben met fietsreparatie?

Ja, het monteren van SPD pedalen is een relatief eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Zorg er wel voor dat je de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen gebruikt en volg de stappen in onze handleiding nauwkeurig op.

Kan ik SPD pedalen op elke fiets monteren?

Ja, SPD pedalen zijn compatibel met de meeste fietsen, zolang de cranckarmen van de fiets de juiste bevestigingspunten hebben voor de pedalen.

Moet ik mijn SPD pedalen aansluiten op een specifiek type schoen?

Ja, SPD pedalen zijn ontworpen om te worden gebruikt met SPD schoenen. Deze schoenen hebben specifieke uitsparingen in de zool waarin de SPD pedalen vastklikken. Als je SPD pedalen gebruikt, moet je dus ook SPD schoenen dragen.

Is het nodig om de SPD pedalen regelmatig te onderhouden?

Ja, om ervoor te zorgen dat de SPD pedalen goed blijven werken, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken en te smeren. Ook is het verstandig om de pedalen na 1000 tot 2000 kilometer te inspecteren en indien nodig te laten vervangen.

Belangrijke veiligheidstips bij het monteren van SPD pedalen

Het monteren van SPD pedalen kan een eenvoudige klus zijn, maar het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je het proces veilig kunt uitvoeren:

 • Zorg ervoor dat je fiets stevig op zijn plaats staat voordat je begint met de montage. Een werkstandaard kan hierbij helpen.
 • Draag altijd handschoenen en beschermende brillen tijdens het monteren om je handen en ogen te beschermen tegen vuil en letsel.
 • Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt voor de klus. Gebruik een inbussleutel van de juiste maat om de pedalen vast te zetten.
 • Controleer de draairichting van de pedalen voordat je gaat monteren. SPD pedalen hebben vaak een aanduiding (L/R) op de as om aan te geven welke pedaal voor welke kant van de fiets bedoeld is.
 • Breng geen vet of olie aan op de pedalen of de schroefdraad voordat je ze monteert. Dit kan ervoor zorgen dat de pedalen losraken tijdens het fietsen.
 • Zorg ervoor dat de pedalen stevig vastgedraaid zijn voordat je gaat fietsen. Als je twijfelt over de stevigheid van de pedalen, laat deze dan controleren door een professional.

Houd je aan deze veiligheidstips en je kunt veilig en succesvol SPD pedalen monteren op je fiets. Veel plezier met je nieuwe pedalen!

Conclusie

Het monteren van SPD pedalen op je fiets is een relatief eenvoudig proces dat je zelf kunt doen met behulp van onze handleiding. Volg eenvoudig de stappen en zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en veiligheidsmaatregelen gebruikt. Met SPD pedalen kun je je fietservaring verbeteren en genieten van een efficiëntere krachtoverdracht tijdens het fietsen.

SPD Pedalen Monteren – Een Klusje voor Iedereen

Hopelijk heeft onze handleiding je geholpen bij het monteren van je SPD pedalen op je fiets. Onthoud dat het belangrijk is om veiligheidsmaatregelen te treffen en de juiste gereedschappen te gebruiken voordat je begint. Door onze stapsgewijze instructies te volgen, kan iedereen zijn eigen SPD pedalen monteren en genieten van een verbeterde fietservaring.

Als je nog vragen hebt over het monteren van SPD pedalen, bekijk dan onze veelgestelde vragen sectie hierboven. Als je nog steeds niet de informatie hebt gevonden die je zoekt, neem dan contact op met een professionele fietsenwinkel. Zij kunnen je helpen bij het monteren van je SPD pedalen of eventuele andere vragen die je hebt over je fiets.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet binnenkort van een betere fietservaring met je gloednieuwe SPD pedalen.

FAQ

Q: Kan ik SPD pedalen op elke fiets monteren?

A: SPD pedalen kunnen op de meeste fietsen worden gemonteerd, zolang de fiets over de juiste schroefdraad op de crankarmen beschikt. Controleer altijd de specificaties van de pedalen en de compatibiliteit met je fiets voordat je ze monteert.

Q: Moet ik speciale schoenen dragen met SPD pedalen?

A: Ja, SPD pedalen vereisen speciale schoenen met een compatibel kliksysteem. Deze schoenen hebben plaatjes aan de onderkant die in de pedalen klikken en een stevige verbinding bieden. Zorg ervoor dat je schoenen compatibel zijn voordat je SPD pedalen monteert.

Q: Kan ik de pedalen zelf monteren of heb ik professionele hulp nodig?

A: Het monteren van SPD pedalen is over het algemeen een eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen en instructies gebruikt om ervoor te zorgen dat de pedalen correct en veilig worden gemonteerd. Als je twijfelt, kun je altijd professionele hulp vragen.

Q: Hoe vaak moet ik mijn SPD pedalen onderhouden?

A: Het onderhoud van SPD pedalen hangt af van je gebruik en de omstandigheden waarin je fietst. Over het algemeen wordt aanbevolen om regelmatig de pedalen schoon te maken, de schroeven aan te draaien en te controleren op eventuele slijtage. Raadpleeg de handleiding van de pedalen voor specifieke richtlijnen.

Q: Kan ik mijn SPD pedalen overzetten naar een andere fiets?

A: Ja, je kunt je SPD pedalen in de meeste gevallen overzetten naar een andere fiets als de crankarmen compatibel zijn. Zorg ervoor dat je de pedalen goed schoonmaakt en de schroefdraad controleert voordat je ze op de nieuwe fiets monteert. Houd er rekening mee dat je mogelijk ook andere onderdelen moet overzetten, zoals de schoenen en plaatjes.