Waar moet ik op letten tijdens het kopen van een elektrische fiets?

Inhoud

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er verschillende punten waar je op moet letten om de juiste keuze te maken. In dit artikel worden 7 belangrijke aspecten besproken, namelijk de actieradius, de ondersteuning van de E-bike, de accu positie, de vaste of verwijderbare accu, het motorvermogen, de motorpositie en het gewicht van de E-bike. Door rekening te houden met deze tips kun je een weloverwogen beslissing maken en de elektrische fiets vinden die het beste bij jouw behoeften past.


Actieradius van de elektrische fiets

De actieradius van een elektrische fiets wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het trapondersteuningsniveau, de windkracht, de bandenspanning, de snelheid, het gewicht van de bestuurder, de ondergrond en het rijgedrag spelen allemaal een rol in de afstand die je kunt afleggen voordat de accu leeg is. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe deze factoren van invloed zijn op de actieradius bij het kiezen van een elektrische fiets.

Wanneer je de elektrische fiets voornamelijk gebruikt voor korte ritten, zoals dagelijks woon-werkverkeer of boodschappen doen, is een fiets met een kleinere actieradius mogelijk voldoende. Voor lange toertochten of intensiever gebruik is het echter wenselijk om te kiezen voor een elektrische fiets met een grotere actieradius, zodat je niet halverwege met een lege accu komt te staan.

Voor fietsers die veel in heuvelachtig terrein rijden, is het ook belangrijk om te letten op het vermogen van de motor. Een krachtigere motor kan betere ondersteuning bieden bij bergop fietsen, wat de actieradius kan beïnvloeden. Daarom is het verstandig om te kijken naar elektrische fietsen met een hoger motorvermogen als je vaak in heuvelachtig gebied fietst.

Verschillende factoren die de actieradius beïnvloeden:

 • Trapondersteuningsniveau: Het niveau van de ondersteuning bij het trappen.
 • Windkracht: Sterke tegenwind kan de actieradius verminderen.
 • Bandenspanning: Een lagere bandenspanning kan zorgen voor meer wrijving en een verminderde actieradius.
 • Snelheid: Hogere snelheden kunnen leiden tot een kortere actieradius.
 • Gewicht van de bestuurder: Een zwaardere bestuurder kan de actieradius negatief beïnvloeden.
 • Ondergrond: Fietsen op onverharde wegen kan de actieradius verminderen.
 • Rijgedrag: Intensiever trappen kan de accu sneller leeg laten lopen.
FactorInvloed op actieradius
TrapondersteuningsniveauKan de actieradius vergroten of verkleinen, afhankelijk van het gekozen niveau.
WindkrachtHarde tegenwind kan de actieradius verminderen.
BandenspanningEen lagere bandenspanning kan zorgen voor meer weerstand en een kortere actieradius.
SnelheidHogere snelheden kunnen leiden tot een kortere actieradius.
Gewicht van de bestuurderEen zwaardere bestuurder kan de actieradius negatief beïnvloeden.
OndergrondFietsen op onverharde wegen kan de actieradius verminderen.
RijgedragIntensiever trappen kan de accu sneller laten leeglopen.

Ondersteuning van de E-bike

De ondersteuning van een elektrische fiets kan op twee manieren plaatsvinden: rotatie-ondersteuning en trapkrachtondersteuning. Bij rotatie-ondersteuning begint de motor direct met ondersteunen zodra je begint te trappen, terwijl bij trapkrachtondersteuning de motor meer ondersteuning biedt naarmate je harder trapt. Rotatie-ondersteuning heeft over het algemeen een gelijkmatige ondersteuning, terwijl trapkrachtondersteuning meer reageert op de inspanning die je zelf levert. Het is belangrijk om te bedenken welke vorm van ondersteuning het beste bij jouw fietsgedrag past.

Accu positie

De accu van een elektrische fiets kan op verschillende plaatsen gemonteerd zijn, zoals in de bagagedrager, in de kettingkast of in het frame. De positie van de accu heeft invloed op de balans en het gewicht van de fiets.

Als de accu zich in de bagagedrager bevindt, zorgt dit voor een goede gewichtsverdeling. Dit kan het fietsen comfortabeler maken, vooral bij het manoeuvreren en het nemen van bochten.

Een accu die in het frame is ingebouwd zorgt voor een strakke uitstraling van de fiets. Dit kan esthetisch aantrekkelijk zijn en geeft de fiets een gestroomlijnd uiterlijk.

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de kosten van vervanging of reparatie van de accu. Een accu die in het frame is gemonteerd, kan vaak duurder zijn om te vervangen dan een accu die in de bagagedrager zit.

De keuze voor de accu positie hangt af van persoonlijke voorkeur en behoeften. Het is raadzaam om verschillende modellen uit te proberen en te ervaren hoe de accu positie de rijervaring beïnvloedt voordat je een definitieve keuze maakt.

Vergelijkingstabel van accu posities

Accu positieVoordelenNadelen
Bagagedrager– Goede gewichtsverdeling
– Eenvoudig te vervangen
– Minder gestroomlijnd uiterlijk
Kettingkast– Esthetisch aantrekkelijk
– Beschermd tegen weersinvloeden
– Beperkte ruimte voor bagage
Frame– Strakke uitstraling
– Beter rijcomfort
– Hogere kosten bij vervanging

Vaste of verwijderbare accu

Bij de aanschaf van een elektrische fiets heb je de keuze tussen een vaste accu of een verwijderbare accu. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen.

Een verwijderbare accu biedt het gemak dat je deze eenvoudig kunt opladen, bijvoorbeeld binnenshuis. Je kunt de accu uit de fiets halen en aansluiten op een stopcontact, zonder dat je de hele fiets hoeft te verplaatsen. Dit kan handig zijn als er geen stopcontact in de buurt is van de plek waar je je fiets stalt, zoals in een schuur of een fietsenstalling.

Een vaste accu daarentegen is permanent geïntegreerd in de fiets. Dit zorgt voor een strakker design en een mooiere afwerking. Een vaste accu is minder kwetsbaar voor diefstal, omdat deze niet gemakkelijk te verwijderen is. Deze accu’s zijn vaak goed beschermd en geïntegreerd in het frame van de fiets.

Het is belangrijk om af te wegen welke optie het beste past bij jouw behoeften en gebruiksgemak. Heb je behoefte aan flexibiliteit en het gemak van opladen op verschillende locaties, dan is een verwijderbare accu wellicht de beste keuze. Als design en beveiliging belangrijk voor je zijn, dan is een vaste accu een goede optie. Het is ook mogelijk om te kijken naar fietsen met een vaste accu die wel een oplaadpoort hebben, zodat je deze kunt opladen zonder de accu te verwijderen.

Vaste accu

Voordelen:

 • Strak design en mooiere afwerking
 • Minder kwetsbaar voor diefstal
 • Vaak goed beschermd en geïntegreerd in het frame

Nadelen:

 • Minder flexibiliteit bij het opladen
 • Accu kan niet gemakkelijk worden verwijderd en vervangen

Verwijderbare accu

Voordelen:

 • Gemakkelijk opladen op verschillende locaties
 • Accu kan eenvoudig worden verwijderd en vervangen

Nadelen:

 • Minder strak design
 • Meer kwetsbaar voor diefstal
 • Extra gewicht door de accu en bevestigingssysteem

Motorvermogen en motorpositie

Het motorvermogen van een elektrische fiets speelt een grote rol bij het bepalen van de hoeveelheid ondersteuning die de fiets kan bieden. Bij het kiezen van een motorvermogen is het belangrijk om rekening te houden met het terrein waar je voornamelijk fietst. Voor heuvelachtig terrein is een hoger motorvermogen wenselijk, omdat dit zorgt voor meer kracht en ondersteuning bij het beklimmen van steile hellingen.

Naast het motorvermogen is ook de motorpositie van invloed op de rijervaring van de elektrische fiets. Er zijn verschillende motorposities beschikbaar, zoals een voorwielmotor, een achterwielmotor en een middenmotor.

Een voorwielmotor bevindt zich, zoals de naam al doet vermoeden, in het voorwiel van de fiets. Deze motorpositie geeft het gevoel van vooruit getrokken worden, waardoor het fietsen comfortabel aanvoelt. Een voorwielmotor is vooral geschikt voor gebruik in stedelijke omgevingen en op vlak terrein.

Een achterwielmotor daarentegen bevindt zich in het achterwiel van de fiets. Deze motorpositie zorgt voor een natuurlijke rijervaring, omdat de aandrijving direct op het achterwiel plaatsvindt. Hierdoor voelt het fietsen aan als bij een normale fiets en is er sprake van goede stabiliteit. Een achterwielmotor is vooral geschikt voor lange tochten en heuvelachtig terrein.

De laatste motorpositie is de middenmotor, die zich in het midden van de fiets bevindt, bij de trapas. Deze motorpositie biedt een goede gewichtsverdeling en directe aandrijving. Hierdoor voelt het fietsen erg natuurlijk aan en is er sprake van een optimale balans. Een middenmotor is ideaal voor lange afstanden en heuvelachtig terrein.

Het is belangrijk om te bepalen welke motorpositie het beste bij jouw voorkeuren en fietsgedrag past. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende motorposities en hun belangrijkste kenmerken.

MotorpositieKenmerken
VoorwielmotorComfortabel fietsgevoel, geschikt voor stedelijk terrein en vlakke wegen
AchterwielmotorNatuurlijke rijervaring, goede stabiliteit, geschikt voor lange afstanden en heuvelachtig terrein
MiddenmotorOptimale balans, directe aandrijving, ideaal voor lange afstanden en heuvelachtig terrein

Conclusie

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er verschillende aspecten waar je op moet letten. Het is belangrijk om rekening te houden met de actieradius, de ondersteuning, de accu positie, de vaste of verwijderbare accu, het motorvermogen, de motorpositie en het gewicht van de E-bike. Door deze aspecten mee te nemen in je overweging, kun je de elektrische fiets vinden die het beste aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

Het bepalen van de actieradius is van essentieel belang, afhankelijk van het doel waarvoor je de elektrische fiets wilt gebruiken. Overweeg ook de ondersteuningsmogelijkheden, zoals rotatie-ondersteuning of trapkrachtondersteuning, om de juiste rijervaring te krijgen. De accu positie heeft invloed op het gewicht en de balans van de fiets, dus kies de positie die het beste bij jouw behoeften past.

Daarnaast is het belangrijk om te beslissen of je een vaste of verwijderbare accu wilt. Een verwijderbare accu biedt gemak bij het opladen, terwijl een vaste accu zorgt voor een strakker design. Het motorvermogen en de motorpositie bepalen de kracht en het rijgedrag van de fiets. Overweeg het terrein waarop je fietst en kies de motorpositie die het beste bij jou past.

Uiteindelijk speelt ook het gewicht van de E-bike een rol, omdat dit invloed heeft op de wendbaarheid en het comfort tijdens het rijden. Door al deze aspecten in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken en de elektrische fiets vinden die perfect aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

FAQ

Waar moet ik op letten tijdens het kopen van een elektrische fiets?

Bij het kopen van een elektrische fiets zijn er verschillende punten waar je op moet letten om de juiste keuze te maken. In dit artikel worden 7 belangrijke aspecten besproken, namelijk de actieradius, de ondersteuning van de E-bike, de accu positie, de vaste of verwijderbare accu, het motorvermogen, de motorpositie, en het gewicht van de E-bike. Door rekening te houden met deze tips kun je een weloverwogen beslissing maken en de elektrische fiets vinden die het beste bij jouw behoeften past.

Wat beïnvloedt de actieradius van een elektrische fiets?

De actieradius van een elektrische fiets is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het trapondersteuningsniveau, de windkracht, de bandenspanning, de snelheid, het gewicht van de bestuurder, de ondergrond en het rijgedrag. Het is belangrijk om te bedenken waar je de elektrische fiets voor wilt gebruiken, zoals dagelijks woon-werkverkeer of lange toertochten. Voor korte ritten kun je kiezen voor een fiets met een kleinere actieradius, terwijl voor lange tochten een grotere actieradius wenselijk is. Fiets je veel in heuvelachtig terrein, let dan op het vermogen van de motor, omdat dit de ondersteuning beïnvloedt bij bergop fietsen.

Wat is het verschil tussen rotatie-ondersteuning en trapkrachtondersteuning?

De ondersteuning van een elektrische fiets kan op twee manieren plaatsvinden: rotatie-ondersteuning en trapkrachtondersteuning. Bij rotatie-ondersteuning begint de motor direct met ondersteunen zodra je begint te trappen, terwijl bij trapkrachtondersteuning de motor meer ondersteuning biedt naarmate je harder trapt. Rotatie-ondersteuning heeft over het algemeen een gelijkmatige ondersteuning, terwijl trapkrachtondersteuning meer reageert op de inspanning die je zelf levert. Het is belangrijk om te bedenken welke vorm van ondersteuning het beste bij jouw fietsgedrag past.

Wat zijn de verschillende accu posities bij een elektrische fiets?

De accu van een elektrische fiets kan op verschillende plaatsen gemonteerd zijn, zoals in de bagagedrager, in de kettingkast of in het frame. De positie van de accu beïnvloedt de balans en het gewicht van de fiets. Een accu in de bagagedrager zorgt voor een goede gewichtsverdeling, terwijl een accu in het frame voor een strakke uitstraling zorgt. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten van vervanging of reparatie, aangezien een accu in het frame vaak duurder is om te vervangen.

Wat zijn de voordelen van een vaste of verwijderbare accu?

Bij de aanschaf van een elektrische fiets kun je kiezen tussen een vaste accu of een verwijderbare accu. Een verwijderbare accu biedt het voordeel dat je deze gemakkelijk kunt opladen, bijvoorbeeld binnenshuis. Daarnaast is het handiger als er geen stopcontact aanwezig is op de plek waar je de fiets stalt. Een vaste accu daarentegen zorgt voor een strakker design en is minder kwetsbaar voor diefstal. Het is belangrijk om af te wegen welke optie het beste past bij jouw behoeften en gebruiksgemak.

Wat is het belang van het motorvermogen en de motorpositie bij een elektrische fiets?

Het vermogen van de motor van een elektrische fiets bepaalt hoeveel ondersteuning deze kan bieden. Bij het kiezen van een motorvermogen is het belangrijk om rekening te houden met het terrein waar je voornamelijk fietst. Voor heuvelachtig terrein is een hoger vermogen wenselijk. Daarnaast is de motorpositie van invloed op de rijervaring. Een voorwielmotor geeft het gevoel van vooruit getrokken worden, een achterwielmotor zorgt voor een natuurlijke rijervaring en een middenmotor biedt een goede gewichtsverdeling en directe aandrijving. Het is belangrijk om te bepalen welke motorpositie het beste bij jouw voorkeuren past.